środa, 19 listopada 2014

Rukola z Pieczoną Dynią, Fetą i Winogronami

Ostatnio na blogu pojawił się banalnie prosty przepis na frytki dyniowe, a dzisiaj mój pomysł na ich wykorzystanie w pysznej sałatce. Jest lekko, aromatycznie i pożywnie. Taka sałatka to idealny pomysł na przystawkę lub lunch. 
Polecam! 


Składniki (dla 4 osób):
  • 1 mała dynia hokkaido (lub połowa średniej) 
  • rukola (po sporej garści na osobę)
  • winogrona czerwone (kilka sztuk na osobę)
  • ser feta
  • orzechy włoskie, pestki dyni 
  • sos winegret z oleju z pestek dyni*
Dynię przygotowujemy według TEGO przepisu. 
Rukolę myjemy i nakładamy na talerz. Winogrona kroimy na połówki, ser feta kroimy na drobniejsze kawałki. Garść orzechów włoskich i pestek dyni uprażyć na suchej patelni (nie za mocno, aby nie były gorzkie). Wszystkie składniki finezyjnie ułożyć na talerzu, polać przygotowanym sosem. 

Sos winegret z olejem z pestek dyni: 
  • 4 łyżki oleju z pestek dyni 
  • 4 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżeczka delikatnej musztardy
  • 1,5 łyżeczki miodu 
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • sól, pieprz (do smaku)
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, aby powstał jednolity sos. Skosztować i ewentualnie dodać któregoś ze składników, aby sos uzyskał idealny dla na smak. 

Bon Appétit



5 komentarzy: