czwartek, 23 października 2014

Chipsy Jabłkowe - Healthy & Fit

Dzisiaj chciałam Was zainspirować (bo ciężko nazwać to przepisem) do zrobienia tej przepysznej przekąski, która w sklepach kosztuje fortunę (w dodatku ma dużo sztucznych substancji), a w domu zrobimy ją za grosze i będzie zdecydowanie zdrowiej! 
Chipsy jabłkowe możemy zabrać ze sobą w drogę i cieszyć się ich smakiem w drodze do pracy, na uczelni i zawsze gdy najdzie nas ochota na małe co nieco. Jest to naprawdę zdrowa i lekka przekąska dlatego polecam zamienić te tłuste sklepowe chipsy ziemniaczane na wersję fit. :)
Przygotowanie to dosłownie kilka minut jedynie dość czasochłonne jest suszenie chipsów, ale warto poczekać na taki efekt. :) 
Smacznego! 



Składniki (na ilość taką jak na zdjęciach)

  • 3 jabłka (ulubionej odmiany) 
  • sok z cytryny 
  • cynamon (opcjonalnie) 
Jabłka pokroić na cieniutkie plasterki (około 2-3 mm), najlepiej zrobić to na mandolinie, jednak jeśli nie posiadamy możemy pociąć je nożem, ale zajmie to nam trochę więcej czasu (nie trzeba wydrążać gniazd nasiennych, jedynie pozbyć się pestek). 
Ułożyć pokrojone plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową tak aby plasterki nie nachodziły na siebie. Skropić obficie sokiem z cytryny i jeśli lubimy posypać cynamonem.
Wstawić do piekarnika i suszyć w temperaturze 100ºC z termoobiegiem (max 120ºC, w wyższej nie będą się suszyć tylko piec) przez około 2 godziny (można ten czas wydłużyć jeśli nie są gotowe). W połowie suszenia obrócić plasterki na drugą stronę.  
Jabłka po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu nabiorą większej chrupkości. 

Jest też drugi szybszy sposób na zrobienie chipsów jabłkowych, ale trzeba je bardziej kontrolować: 
Przygotowane plasterki jabłek piec w temperaturze 180ºC, aż widocznie stracą większość wody (tzn. skurczą się i pomarszczą) i wtedy zmniejszamy temperaturę do 100ºC i suszymy dalej. Ważne, aby pilnować jabłek, żeby się nie spaliły w wyższej temperaturze. 

Bon Appétit!




2 komentarze: