poniedziałek, 28 lipca 2014

Czekoladowe Ciasto Sophie Dahl

Czy Wy też tak jak ja lubicie przepisy Sophie? Ja uwielbiam je za prostotę i szybkość wykonania oraz ten charakterystyczny, choć dość oczywisty smak. To czekoladowe ciasto jest chyba jednym z jej najbardziej znanych przepisów (noo może pomijając chlebek bananowy:). Jest intensywnie czekoladowe i wilgotne w środku trochę jak brownie, ale ma lżejszą konsystencję, ponieważ nie zawiera mąki. Najlepiej podawać je ze świeżymi owocami, również dobrze komponuje się z bitą śmietaną.


Składniki (na tortownicę o średnicy 23-24cm)
  • 6 jaj (osobno białka i żółtka)
  • 300 g czekolady (najlepiej 100 g mlecznej i 200 g gorzkiej) 
  • 225 g cukru pudru
  • 180 ml gorącej wody
  • 225 masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszalnej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę. Czekoladę połamać na drobne kawałki i umieścić w dużej misce. Dodać cukier puder i kawę. Zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady i cukru. Dodać żółtka, masło, sól i ekstrakt waniliowy i zmiksować mikserem do połączenia się składników. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 55 minut (można dłużej, ciasto będzie wtedy mniej mokre). 
Ciasto podczas pieczenia rośnie, natomiast podczas stygnięcia znacznie opada co jest naturalne i nie trzeba się tym przejmować. :) 

Bon Appétit!


4 komentarze:

  1. Wygląda bosko! Podkradam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek bananowy Sophie uwielbiam, będę musiała wypróbować więc i ten przepis :) Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli chodzi o ciasto czekoladowe to ja mam już swoje ulubione. Oczywiście jest to brownie i w szczególności z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ który moim zdaniem jest najlepszy jaki może istnieć. Tym bardziej często go używam.

    OdpowiedzUsuń