czwartek, 17 kwietnia 2014

Lemon Drizzle Cake

Dzisiaj przepis dla miłośników cytrusów (i nie tylko)! :)
Lemon Drizzle Cake to brytyjskie ciasto idealne do popołudniowych herbatek.
Dla mnie ciasto ma obłędny smak, ponieważ uwielbiam wszystkie cytrusowe wypieki. A to jest miękkie, maślane, kwaskowe i bardzo wilgotne. W dodatku przygotowanie zajmie nam może 20-30 minut. :)
Polecam, bo warto! :)


Składniki:

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok i skórka otarta z 2 cytryn
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną masę, tzw. puch (mikserem). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym jajku dalej ucierając. Kiedy wszystko się połączy dodać pozostałe składniki i wymieszać (można również delikatnie mikserem).
Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia ( ciasto można piec w różnych formach, może być w okrągłej tortownicy, a nawet w formie babki - będzie to przepyszna babka na zbliżające się Święta Wielkanocne:).
Piec około 50 minut w 180ºC do tzw. suchego patyczka.
Syrop cytrynowy:
  • 100 g cukru pudru
  • sok z 2 cytryn
Cukier i sok z cytryn umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 5 minut, aby składniki się połączyły, a syrop zrobił się szklisty. 

Przygotowanie: 

Ciasto po upieczeniu nakłuć w wielu miejscach długą wykałaczką (taką jak do szaszłyków) lub widelcem. Na ciepłe ciasto wylewać ciepły syrop cytrynowy i pozostawić do ostygnięcia i wchłonięcia sosu przez ciasto. 

Bon Appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz