czwartek, 30 sierpnia 2012

Prażone Migdały

Ogromnie uzależniająca przekąska. U mnie zniknęła po kilku minutach.
Prażone migdały są cudowne! Do tego ta pyszna cynamonowa otoczka.
Musicie spróbować!
Orzechy przypominają te, które kupuję się na tych pospolitych straganach. :) 
Przepis pochodzi z bloga Doroty.
Gorąco polecam!



Składniki:
  • 250 g  migdałów (mogą być inne orzechy) 
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
Białko ubić lekko, ale nie na sztywno, pod koniec ubijania dodając ekstrakt z wanilii. Wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Na końcu wsypać orzechy, wymieszać, by każdy orzeszek był dokładnie pokryty białkiem.
Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak, by warstwa orzechów była pojedyncza i najlepiej, by się nie stykały ze sobą.
Piec w temperaturze 120ºC przez 1 - 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, by były równomiernie wypieczone. Im dłużej pieczone tym bardziej chrupiące (uważać, by nie przypalić). 

Bon Appétit! 


3 komentarze:

  1. Jeny, uwielbiam te migdały, nad morzem zawsze na nie majątek wydawałam. A teraz zrobię sobie sama, o! :)

    OdpowiedzUsuń