sobota, 7 lipca 2012

Sernik Czekoladowo- Limonkowy

Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach, o ciekawym smaku....tak chyba można określić idealny sernik. I ten właśnie taki jest! 
Masa limonkowo- serowa jest znakomita, a w połączeniu z czekoladowym spodem to już prawdziwa rozpusta. Dodatkowo jak to zwykle u  Nigelli bywa, przepis prosty i szybki. Same plusy.
Miłośnikom serników (i nie tylko) polecam wypróbować!;)
Przepis z książki "Nigella gryzie", N. Lawson. 


Składniki: 
  • 200 g czekoladowych ciastek 
  • 75 g masła
  • 750 g kremowego serka (autorka podaje Philadelphia, ja użyłam innego)
  • 200 g cukru pudru
  • 4 całe jajka
  • 2 żółtka
  • sok z 4 limonek (+ jeszcze jedna do ozdoby)
  • zielona galaretka (niekoniecznie)
Ciastka rozdrobnić (w malakserze, blenderem itp), dodać do nich masło i całość wymieszać. Wyłożyć masą spód tortownicy o średnicy 20-21 cm. Odstawić do lodówki do stężenia.
Serek utrzeć na puch i dodać cukier. Wbijać całe jajka, żółtka i sok z limonek, zmiksować.
Masę serową wylać na spód z herbatników.
Piec ok. 60 minut w 180ºC w kąpieli wodnej.
Aby upiec sernik w kąpieli wodnej można to zrobić na 2 sposoby:
1. Tortownicę w której znajduję się sernik włożyć do dużej brytfanny wypełnionej gorącą wodą, tak by woda sięgała do połowy wysokości tortownicy. Trzeba pamiętać aby szczelnie zabezpieczyć tortownicę folią aluminiową, aby woda nie dostała się do sernika.
2. Na dno piekarnika włożyć duża brytfannę wypełnioną gorącą wodą, tak aby woda parująca z brytfanny parowała na położoną wyżej tortownicę.
Sernik po upieczeniu jest ścięty, ale po potrząśnięciu lekko drży.
Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Gdy wystygnie całkowicie, wstawić go do lodówki na kilka godzin i wyjąć 20 minut przed podaniem.
Ja swój sernik ozdobiłam cienkimi plastrami limonki i galaretka, co jednak nie jest koniecznie, można całkowicie ten element pominąć. :)

Bon Appétit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz